Vandaag open van 10:00 tot 18:00

Wat is shading?

Shading is de vakterm voor ‘schijnplekken’. Tapijten die dit fenomeen vertonen zijn te herkennen aan de kleurverschillen in het tapijt. Shading lijkt op een grote plas water, terwijl dit eigenlijk niet zo is. Ze hebben grillige vormen en ontsieren het tapijt.

 

De schijnplekken ontstaan door de manier waarop de pooharen van een tapijt staan. Bij een nieuw tapijt staan deze veelal rechtop. Na verloop van tijd, op de stukken waar er vaak wordt gelopen, zullen deze poolharen in een bepaalde richting beginnen buigen. Door de lichtinval hierop is er een bepaalde reflectie waardoor het tapijt lichter van kleur lijkt.

 

Shading komt niet bij elk type tapijt voor. Het kan echter wel bij vele soorten vezels voorkomen: katoen, wol, polyamide, poyacryl, enzovoort. Zelf sommige ruige kokosmatten vertonen dit probleem. Tapijten met een gesneden pool hebben er duidelijk het vaakst last van. Bij bouclétapijten komt dit uiterst zelden voor.

 

Het is heel vervelend wanneer uw tapijt aan shading onderhevig is, maar u kan er niets tegen doen. Shading is een optisch effect. De eindgebruiker noch de fabrikant draagt voor dit fenomeen enige verantwoordlijkheid. Shading valt nooit onder garantie.

Terug naar alle tips

Ontdek uw droomtapijt in onze tapijtwinkel!


Ons aanbod moderne tapijten
Meer over onze tapijtwinkel

  • Dinsdag - vrijdag: 10u00 - 12u00 & 13u30 - 18u30
  • Zaterdag: 10u00 - 18u00
  • Zondag: 14u00 - 18u00
  • Maandag: gesloten